Ökoloogiliselt puhas liha leiab aina tihemini tee meie poelettidele. See on küll tavapärastest lihasaadustest veidi kallim, ent sellegipoolest leidub tarbijaid, kes on otsustanud enam mitte kunagi tavapäraste lihatehaste toodangute juurde tagasi minna. Niiviisi tekibki küsimus: mis on siis ökolihas nii palju paremat, et veidi suurem kilohind end ära tasub?

Vaba kohutavatest lisaainetest

Kas teadsid, et traditsioonilistes lihafarmides kasutatakse antibiootikume, hormoone ja igasuguseid ravimeid loomade peal? Tänapäeval ei tohiks see enam paljudele üllatuseks tulla, kuid ehmatavalt suur kogus inimesi pole teadlik, milliseid koguseid ebasobivaid aineid nad endale igapäevase toidu kaudu sisse söövad. Ökoliha puhul võid kindel olla, et sa ei karista oma keha kõikvõimalike ebameeldivate ainetega, mis on kogunenud sea-, kana- ja veiselihasse.

Loomade elu on parem

Jah, muidugi leiavad kõik lihaks kasvatatavad loomad oma lõpu inimeste taldrikutel, ent see pole toiduteema juures põhiline küsimus. Nimelt peavad loomad traditsioonilistes farmides kannatama paljude hädade all. Lisaks süstimisele ja küsitava päritoluga toidule pole neil just palju ruumi liikuda. Tavapäraselt on aga ökoloomadel oma tehastes elavate sugulastega võrreldes tunduvalt rohkem liikumisruumi. See alandab nende stressitaset ja aitab tunduvalt nende elukvaliteeti tõsta.

Keskkond saab vähem kannatada

Kindlasti ei tule kellelegi üllatuseks, et suured loomafarmid toodavad parajates kogustes sõnnikut. Seejuures tekib küsimus, kas sõnnik on puhas või mitte. Suurtes loomatehastest saadav sõnnik pole kindlasti puhas ja see sisaldab kõikvõimalikke lisaaineid, millega loomi toidetakse. Kuna tegu on väljaheidetega, siis sisaldub kemikaale veel eriti suurtes kogustes, kuna loomade kehad proovivad neid jääkainetena väljutada. Kui seda sama sõnnikut hakata laotama põldudele, siis kaudselt saavad saastatud veel rohkemad toidusaadused. Küll aga ökoloogilisi väikefarme toetades saad olla kindel, et ka nende jääkained osalevad ainete ringkäigus pigem positiivses mõttes, mitte ei hakka tugevalt keskkonda saastama.

Ressursside janu

Igal suurel farmil on meeletu nälg ressursside järgi. Iga lihakilo tootmiseks kulub arvestatav hulk vett, toitu ja erinevaid lisaaineid. Tõsi on, et väiksemad farmid kulutavad juba proportsionaalselt vähem ressursse. Samas on teema juures veel üks aspekt. Ökoloogiline loomakasvatus ei pruugi olla traditsioonilise lähenemisega võrreldes niivõrd majanduslikult efektiivne, ent selle juures jääb vähemalt keskkond puhtamaks.