Pole sugugi saladus, et ökotoidu eelistamine on muutunud aasta-aastalt aina populaarsemaks. Kui veel 2010-ndate esimeses pooles eelistasid mahetoitu peamiselt kõrgema sissetulekuga inimesed, siis tänaseks on hakanud au sisse tõstma ökoloogiliselt puhast toitu ka tavapärasest vähesema sissetulekuga ühiskonnaliikmed. Pigem rakendatakse oma eelistusi odavat, aga kohalikku turukaupa soetades, mitte kalleid ökobrände kokku ostes.

Ökoloogiliselt puhta toidu väärtustamine on seotud tõsiasjaga, et aina suurem osa tavapärastest toidukaupadest on muutunud inimorganismile ohtlikumaks. Nimelt võib leida tavaliste toidupoe lettidelt palju värskeid puu- ja köögivilju, mis on kasvatatud ohtrate kemikaalide abil. Tavaliste “paharettide” hulka kuuluvad taimekaitsevahendid, väetised ja muud keemilised ained, mis võivad olulisel määral inimkeha ja tervist mõjutada.

Osad inimesed on hakanud märkama, et nende igapäevaselt tarbitav toit võib omada otsest toimet meeleolu, tervise ja heaolu suhtes. Kui ühes suguvõsas on hakanud väga palju haiguseid levima, mida veel paarkümmend aastat tagasi keegi ei tundnudki, siis hakkavad inimesed koheselt küsimusi küsima. Diskussioonide käigus jõutakse tihti tõdemuseni, et meie toidulaud pole absoluutselt mitmekümne aasta tagust meenutav. Kuigi paljud toiduained on samad, siis nende kasvatus- ja transpordiviisid on tundmatuseni muutunud.

Seepärast on hakatud üha rohkem otsima alternatiive suurte supermarketite lettidel pakutavale toidukraamile. Otse loomulikult on üks ilmselgemaid valikuid hakata ise toitu kasvatama. Näiteks Kreekas otsustab iga aastaga aina suurem hulk noori linnast n-ö tagasi maale minna ja hakata ise põllumajandusega tegelema. Siiski peab mõtlema realistlikult: kohe kindlasti pole taoline teguviis kõikidele kättesaadav ja mõeldav. Ökotoit on hea alternatiiv. Põhjalike sertifikaatide väljastamise tulemusel võib olla tarbija kindel, et tema ostetav toit on ikkagi pärit ökoloogiliselt puhtast piirkonnast.

Just sertifikaatide väljastamine on jällegi üks põhjuseid, mis on lasknud ökotoidul populaarsust kasvatada. Kontroll põllumajandusliku tootmise üle on jõudsalt kasvanud, mistõttu on võimalik tarbijatel poes ja turul veenduda, et tegu on tõesti täiesti seaduspäraselt kasvatatud ökotoodanguga. Ökoloogilist päritolu kontrollivad mitmed ametid, nende hulgas on näiteks Põllumajandusministeerium ja mitmed rahvusvahelised kontrollorganid. Nende tegevus annab kõikidele potentsiaalsetele tarbijatele kindlustunde, et nende raha läheb õigesse kohta ja keegi neid ökotoidu müümisel ei peta.